Kako izračunati SOV za reklamne

Kada tvrtka objavljuje bilo kakve reklamne ili promidžbene materijale, potrebno je da oni dovoljno utječu na potrošača i privuku njegovu pozornost. I jednako je važno procijeniti njihovu učinkovitost. Da bi se izmjerila razina utjecaja promotivnih materijala na publiku, uvedena je metrika Share of Voice ili jednostavno SOV.

Danas ćemo detaljno analizirati što je SOV, zašto moderno poslovanje treba uzeti u obzir ovu metriku, kako je ispravno izračunati i koji se alati mogu koristiti u te svrhe. Ali razgovarajmo o svemu redom!

Udio glasa u marketingu – što je to?

Udio glasa je udio brenda u glasu kao udio ukupnog volumena u određenoj kategoriji proizvoda.

SOV u biti mjeri koliko agresivno i uspješno tvrtka promovira svoj brend u usporedbi sa svojim konkurentima. Što je veći SOV, to marka privlači više pozornosti potrošača.

Za izračun SOV koristi se sljedeća formula:

SOV robne marke = potrošnja robne marke na oglas / ukupna potrošnja na oglas kategorije x 100

SOV se mjeri kao postotak ili dio jedinice (u drugom slučaju, x 100 je isključeno iz formule). Za bolje razumijevanje, predlažemo da pogledate primjer kako se izračunava udio reklamnog glasa.

Recimo da se 3 marke natječu na tržištu sokova: A, B i C.

Tijekom prošle godine ove marke potrošile su na oglašavanje:

  • A – 150.000 dolara;
  • B – 200.000 dolara;
  • B – 100.000 dolara.

Odnosno, ukupni troškovi oglašavanja u ovoj kategoriji bili su 150 000 + 200 000 + 100 000 = 450 000 USD

Zatim ćemo izračunati SOV za svaku marku:

  • SOV marke A = 150.000 / 450.000 x 100 = 33,3%;
  • SOV marke B = 200.000 / 450.000 x 100 = 44,4%;
  • SOV marke B = 100.000 / 450.000 x 100 = 22,2%.

Iz ovoga je vidljivo da brend B ima najvećna Baza podataka e -pošte za funkciju posla litii udio glasa – 44,4%. To znači da troši najviše na oglašavanje i vjerojatno je najprepoznatljiviji potrošačima u svojoj kategoriji proizvoda.

Baza podataka e -pošte za funkciju posla

Kakvu vrijednost SOV ima za poslovanje?

Kao što vidite, izračun vašeg trenutnog SOV-a prilično je jednostavan. Ali zašto poduzeće treba znati koliki je njegov trenutni udio u glasu u kanalu promocije?

Zapravo, mjerenje udjela glasa od velike je važnosti za poslovanje jer vam omogućuje rješavanje nekoliko važnih problema odjednom:

  1. Procijeniti učinkovitost marketin Сінія галачкі ў Твітэры… хутка акупяцца! ških ulaganja u oglašavanje. Ako se SOV poveća, a prodaja smanji, morate ponovno razmotriti svoju strategiju oglašavanja.
  2. Pratiti konkurentsku poziciju brenda i njegovu percepciju publike u odnosu na konkurente. Visok SOV ukazuje na snagu marke.
  3. Utvrdite nedovoljno ili pretjerano ulaganje u marketing kako biste optimizirali proračun.
  4. Usporedite marketinške aktivnosti u različitim regijama ili kanalima. Gdje je SOV veći, tu je i prioritet oglašavanja.
  5. Analizirati utjecaj sezonosj bzb directory etoalnosti, izlaska novih proizvoda, kriza i drugih čimbenika na promjene u SOV-u i prilagoditi strategiju.
  6. Odredite potencijal za rast SOV-a i tržišnog udjela. Ako je trenutni SOV ispod tržišnog udjela, postoji prilika za povećanje prisutnosti.

Naime, praćenje i poznavanje IDS voice indikatora daje važne informacije za donošenje strateških odluka u marketingu i povećanju konkurentnosti.

Kako izračunati SOV iz organskih rezultata pretraživanja

Možete prilično jednostavno izračunati svoj udio u glasu pomoću podataka o organskim rezultatima pretraživanja i dodatno optimizirati svoju promociju. To se može učiniti na dva načina, o kojima ćemo govoriti u nastavku.

1. Usporedba ukupnog organskog prometa s konkurentima

Organski promet je broj posjetitelja koji dolaze na vašu web stranicu s tražilica bez plaćanja za oglašavanje. Što je viši rezultat web-mjesta, to je veći vaš udio glasa u organskom pretraživanju. Kako biste usporedili svoj organski promet s konkurencijom, morate koristiti posebne alate kao što su Google Analytics, Ahrefs, SEMrush i drugi. Omogućuju vam da saznate koliko posjetitelja dolazi na vašu stranicu i na stranice konkurencije s različitih tražilica kao što su Google, Bing i druge. Formula za izračun SOV-a za organski promet je sljedeća:

SOV = vaš organski promet / ukupni tržišni organski promet x 100

Na primjer, ako vaša stranica prima 10.000 posjetitelja mjesečno s tražilica, a sve stranice u vašoj niši primaju 50.000 korisnika mjesečno, tada je vaš SOV udio u organskom prometu:

SOV = 10 000 / 50 000 x 100 = 20%

Odnosno, vi dobivate 20% potencijalne publike od tražilica, a konkurenti dobivaju preostalih 80%.

2. Praćenje selektivnih upita o vašoj temi

Selektivni upiti su ključne riječi ili fraze koje karakteriziraju vašu temu i zanimaju vašu ciljanu publiku. Što je mjesto više rangirano u rezultatima pretraživanja za ovaj kriterij, to je veći vaš SOV udio u organskom pretraživanju. Za praćenje svoje pozicije i pozicije konkurenata za selektivne upite potrebno je koristiti posebne alate kao što su Google Search Console, Ahrefs, SEMrush i drugi. Uz njihovu pomoć možete saznati koji vam selektivni upiti donose najviše prometa i kako ste za njih rangirani u različitim tražilicama. Također možete saznati koje upite koriste vaši konkurenti i kako su rangirani za njih. Formula za izračun SOV-a za ogledne upite je sljedeća:

SOV = vaš udio pojavljivanja / ukupni tržišni udio pojavljivanja x 100

Udio pojavljivanja postotak je ukupnog broja prikaza stranice u rezultatima pretraživanja u određenom vremenskom razdoblju. Jedna impresija je jedan put kada je stranica prikazana u rezultatima. Na primjer, ako se prikazuje 100 puta mjesečno za selektivni upit, a ukupni broj pojavljivanja svih stranica za ovaj upit mjesečno je 500, tada je vaš udio pojavljivanja u ovom slučaju:

Udio pojavljivanja = 100 / 500 x 100 = 20%

To znači da se vaša stranica prikazuje 20% vremena kada korisnici traže ovaj upit, a stranica vašeg konkurenta prikazuje se preostalih 80% vremena.

kampanje u Google Adsu

Da biste izračunali SOV za svoje Google Ads kampanje, morate usporediti svoj udio pojavljivanja sa svojim konkurentima za iste ključne riječi, grupe oglasa ili kampanje. Udio pojavljivanja je postotak pojavljivanja vaših oglasa u usporedbi s ukupnim brojem pojavljivanja koja ste mogli ostvariti. Podatke o udjelu pojavljivanja možete pronaći u Google Ads sučelju ili koristiti alate kao što su Ahrefs ili SEMrush za procjenu udjela pojavljivanja konkurenata. Formula za SOV u Google Adsu je sljedeća:

Baza podataka e -pošte za funkciju posla

Moderni sustavi za upravljanje sadržajem

Svaka stranica ima svoju jedinstvenu adresu koja vodi do resursa. Možete ga vidjeti u adresnoj traci vašeg preglednika. Koristeći adresu stranice, možete […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BioskopLegal - Nonton Film Sub Indo
Koleksi Video Viral
MekiLover
Rumah Murah Sekitar Karawang
Perumahan Karawang
BioskopLegal
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange
Solusisange